Zaklad slovenske Istre

Subtitle

Pomembnejši dogodki

Velikonočni prazniki

Velikonočni prazniki v Krkavčah so prav posebno doživetje. Obred se začne tako, da pred cerkvijo najprej zakurijo ogenj, temu pa sledi obred blagoslova ognja. Po tem sledi še obred blagoslova velikonočne sveče, ki jo vaščani potem (prižgano) prinesejo v cerkev sv. Mihaela. Po sveti Maši sledi vstajenska procesija po vasi s prižganimi svečkami in velikonočnimi banderami. Pot, po kateri poteka procesija, je razsvetljena z manjšimi ognji oz. gorečimi baklami, kar pričara še prav posebno slavnostno vzdušje. Po končani procesiji seveda sledi še blagoslov jedi (šunka, pinca, kuhana jajca ipd.). V tednu pred velikonočnimi  prazniki se skupaj z okoliškimi vasmi organizira še posebno spletanje venčkov iz oljčnih vej. Vsak zase je lahko prava mojstrovina.

Šagra sv. Ane

Tradicionalna zabava in praznik s kulturnim programom, plesom, srečelovom in glasbo 'v živo'. Šagra v organizaciji gasilskega društva iz Krkavč, PGD Krkavče, tudi praznovanje godu sv. Ane (26.julij). Če pade god na delovni dan, je šagra naslednjo soboto in nedeljo, torej nekje zadnji vikend v juliju. Po slovesni sveti maši sledi tudi procesija s kipom sv. Ane po vasi.


Istrski večer v Krkavčah

Že tradicionalna prireditev v Krkavčah (v organizaciji društva Pangea (ki ima še posebno sekcijo za razvoj vasi Krkavče) in PGD Krkavče, pa seveda ob prizadevanju in sodelovanju številnih vaščanov), ki poteka v septembru (na nedeljo pred ali po godu sv. nadangela Mihaela (29. september), zavetnika vasi in župnije), vsako leto privabi množice ljudi, ki jih zanima izročilo slovenske Istre. Obiskovalce pričaka dobrodošlica z istrsko supo, nastopi različnih glasbenih in plesnih skupin (tudi mladih plesalcev iz Krkavč), zvrsti se tudi kakšna gledališka predstava. Ogledati si je mogoče različne tematske stojnic, mogoča je pokušina lokalnih kulinaričnih dobrot, degustacija istrskih vin in oljčnega olja, prikaz izdelovanja istrske noše, ogledi Živega muzeja Krkavče (hiše Vrešje), organizirani so vodeni krožni ogledi vaškega jedra in cerkve sv. Mihaela. Skratka, zanimivo, poučno in kratkočasno.

Božični čas v Krkavčah

Krkavče se vsekakor splača obiskati v kateremkoli letnem času, saj vsak ponuja svoje skrivnosti. Božični čas pa pričara obiskovalcem še posebne občutke, ko se po vasi širi vonj po gorečih drveh v pečeh, po kadilu in po pečenih božičnih dobrotah. Cerkev sv. nadangela Mihalea je še posebej okrašena, tako z jaslicami, cvetjem, kot z različnimi maketami okoliških vasi in Krkavč, pa celo z vozovi, kmečkim orodjem in podobnimi stvarmi. Zares vredno ogleda! Pri že omenjenem Živem muzeju ob skali, manjšem ribniku in vodnem izviru so na prostem postavljene čudovite jaslice s figurami svetopisemskih oseb, z živalmi, z mostički, vodnimi mlinčki ipd. Manjše jaslice boste našli tudi še kje drugje med ogledom vasi, na kakšnih stopnicah pred vhodom v hišo, na okenski polici ali v kakšni kamniti niši. Zares - ne spreglejte!


Recent Photos

Dogodki in novice: