Zaklad slovenske Istre

Subtitle

Zanimivosti Krkavč

 Arhitektura strnjene vasi         

(English-see also: Tips to buy a dream house in Istria)Krkavče so sestavljene iz več zaselkov (Hrib, Draga, Škarjevec, Rov, Sv. Maver, Glavine, Žvabe, Abrame, Solne, Giriče, Mačkujek in Pršute), morda najzanimivejši del pa je osrednji strnjeni predel, zgrajen na treh plasteh kamnite skalne gmote okrog cerkve sv. nadangela Mihaela. Vas se ponaša z značilno istrsko arhitekturo, ozkimi ulicami in strnjenimi kamnitimi hišami in številnimi zanimivimi detajli (portali, klesani kamni, stopnišča, črna kuhinja). Pozornejši boste naleteli na tri vodne izvire, naravni kamniti tlak pred že omenjeno cerkvijo je edinstven v Sloveniji, v vseh letnih časih boste opazili okrašenost vasi s cvetočimi rastlinami pred številnimi hišami. S skrajnega zahodnega dela vasi (na Kantonu) je prelep pogled na dolino Dragonje in okoliške hribe, vse tja do Briča, Svetega Petra in Nove vasi. Nekoliko višje nad vasjo, preden jo dosežemo po asfaltni cesti, se odkriva tudi prelep pogled na piranske soline.

V času vsakoletne prireditve 'Istrski večer v Krkavčah' v septembru (na nedeljo pred ali po godu sv. nadangela Mihaela, zavetnika vasi in župnije) se lahko udeležite tudi vodenega ogleda vasi, takrat pa je tudi vse v znamenju Istre in njenih običajev s pokušino olivnega olja, vina, kroštol, sira in drugih dobrot. 


 vir načrta: http://www.koper.si/povezave/podezelje/smarje/krkavce/krkavce.htm

 

Cerkev sv. nadangela Mihaela

Sedanja baročna cerkev je bila postavljena leta 1749 na tlaku iz žive skale. Najstarejši del je na vzhodni strani. Tam je bila prvotna cerkev, posvečena sv. Ani, danes pa ta del služi zakristiji. Ob njej stoji zvonik, ki je bil v času turških vpadov obrambni in stražni stolp, menda pa so tam stražili tudi najemniški vojaki, ki so varovali vas pred roparji, tudi gusarji, ki so že takrat poznali odlično krkavško olivno olje.

V notranjosti cerkve je prelep glavni oltar, stranska oltarja pa sta iz 18. stoletja. Seveda ne manjka niti poslikan kor z novimi (obnovljenimi starimi) orglami. Nekdaj je bilo tu močno zasidrano glagoljaštvo, zadnje maše po staroslovanskem obredu so se pele še konec 19. stoletja. V cerkvi je ohranjen zapis iz glagoljaškega misala iz 17. stoletja. Prav tako se v cerkvi nahaja zanimiva in obnovljena slika Koncila iz leta 1738, delo slikarja Bartholomeusa Bossija. V cerkvi se nahaja tudi kip sv. Ane (oblečena je v istrsko nošo!), ki ga vsako leto nosijo ob procesijah. Mimogrede velja omeniti, da je to zagotovo z domačimi rožami (v šopkih ali s prekrasnimi aranžmaji) najlepše okrašena cerkev skozi vse leto. Za romantike: poročni obred v tej čudoviti cerkvi v Krkavčah je nepozaben...


Živi muzej Krkavče - Hiša Vrešje


Dodatne informacije: 
(05) 6567-017, 
031-603-840 
031-622-479

[email protected]


Hiša je obnovljena 'po starem' in v svoji notranjosti ponuja ogled etnološke zbirke različnih predmetov. V črni kuhinji vam po dogovoru lahko pripravijo tudi odlično istrsko hrano, vezano na takratni letni čas in vam postrežejo v šavrinskih nošah. Vzdušje je odlično in pristna domača hrana gospodarice izvrstna. Tu se včasih odvijajo tudi večeri pravljic za otroke ali pa v času različnih prireditev prostor oživi z živo, avtentično istrsko glasbo. 

 

 

Krkavčanski Kamen

V zvezi s krkavčanskim kamnom (Kamen, Berlina, Troglav) je bilo zapisanih že precej besed, bogato pa je tudi ustno izročilo. Kamen naj bi nastal nekje v 1. stoletju pr.n.št. in naj bi bil keltskega izvora, vendar so tako v zvezi njegovim nastankom, kot v zvezi z njegovim namenom, nastale različne teorije. Vsekakor naj bi imel obredni namen. Gledano prostorsko leži nekako v središču navideznega latinskega križa (prostorska struktura križa), če bi povezali sosednje cerkve. Podrobnosti in dokaj temeljita študija je zapisana tukaj.

Naj tu zato le na kratko omenim nekatere zanimive teorije: npr. da je kamen del gradu, ki je nekoč stal v bližini (predel čez cesto nasproti kamna se še sedaj imenuje Gradišče), pa teorija, da je kamen postavljen tam, kjer so ga nekoč pripeljali z ladjo in so ga kasneje uporabljale za privez druge ladje (blizu mejnega prehoda Dragonja se še sedaj vidijo rinke za vezanje bark, v dolini Dragonje nedaleč stran je še sedaj vas Sulne, kjer so menda nekoč bile soline), kamen povezujejo tudi s čaščenjem poganskih bogov, včasih so za božič ob njem kurili hrastovo drevo in je imel pomen za plodnost.


 


Posebej pleteni venčki iz oljčnih vejicPosebej zanimiv je način pletenja velikonočnih venčkov, ki jih domačini Krkavč in še nekaterih okoliških vasi pletejo na cvetno nedeljo.Krkavška skalnata tla

Krkavče ("kr" = kamen oz. skala, Keltskega izvora) so zgrajene na treh debelih plasteh žive skale. Prva plast je najbolj vidna, saj je ogromna ploščad oz. trg pred cerkvijo "naravno tlakovan". Tudi cerkev je zgrajena na tej skali. Druga plast je očem nekoliko skrita, le na sredini poti pod cerkvijo se vidi del skale med hišami, tretja plast pa je na skrajnem koncu vasi (na Kantonu), kjer prav tako 'tlakuje' manjši trg, s katerega se odpira čudovit pogled na dolino reke Dragonje. Tudi tu so hiše zgrajene na tej živi skali.Kulinarika

Odlično olivno olje, sveža zelenjava in sadje, pa cela vrsta zelišč in drugega užitnega in samoniklega rastja, ki dobro uspevajo v tej blagi mediteranski klimi, so poleg refoška ali malvazije izredna osnova za številne jedi, ki jih vsakodnevno pripravijo gospodinje. Določene jedi pa so povezane tudi s posameznimi prazniki. V času božiča so tako npr. značilne ocvrte miške (fritole, kroštole), pa tudi polenovka (bakala) na belo s polento in zeljem. Znana je vrsta sladkega kruha (pinca), če pa ga še oblikujejo v pleteno kito in dodajo kuhano jace, to imenujejo "tičica". V Krkavčah gospodinje rade naredijo tudi t.i. "nakeldo", še eno tipično velikonočno istrsko jed.

(English: See some delicious recipes: Adriatic Shrimps in Tomato Sauce and Goat Ribs with Mediterranean herbs and sweet vegetables)

 

Turistična kmetija Robivera - Lisjak

Leta 2009 odprta Turistična kmetija Robivera - Lisjak ponuja gostom (posameznim, pa tudi večjim skupinam) različne istrske jedi in sladice iz sestavin, ki so večinoma pridelane doma. Ponudili vam bodo tudi domače vino, žgane pijače, suhomesnate izdelke in seveda oljčno olje. Podrobnosti si oglejte na zgornji povezavi.

Naslov: Krkavče 17/A, 6274 Šmarje, Tel: +38641/739-024 ali +3865/6567-651, email: [email protected]

 

Oljarna Torkla Krkavče

Obiranje in stiskanje oljk je bilo od nekdaj pomembno opravilo prebivalcev Krkavč. Nekoč so bile tu kar štiri oljarne (torkle) in menda so nekoč pridelali Krkavčani celo več olja, kot vina. Glede na številne obnovljene oljčne nasade v zadnjem času bo takšna trditev morda spet postala dejstvo. Do torkle družine Ternav v Krkavčah se pride tako, da pri pokopališču zavijete desno proti Krkavškemu kamnu (če Krkavče zapuščate v smeri proti Šmarjam), vendar se držite glavne ceste in ne zavijte na ozko cesto, ki potem zavije levo proti Kamnu.
Naslov: Krkavče 97, tel.: (05) 6567-007.


Kmečka gostilna Kortina, Krkavče

Če se z enega konca vasi (na Kantonu) razgledate proti dolini Dragonje, boste v dolini pod vasjo ugledali tudi
Kortino, kmečko gostilno, kjer vam bodo čez vikend po poldnevu ali pa sicer po dogovoru postregli z istrskimi dobrotami in lokalnimi vini, lahko pa tudi organizirajo poroke in druga praznovanja za večje in zaključene družbe. Do Kortine se lahko spustite peš iz vasi po eni od številnih pešpoti (cca 20 min hoje), ali pa se odpeljete po cesti mimo Krkavškega pokopališča v dolino, na makedamski cesti zavijete desno in po nekaj minutah vožnje pri znaku za Kortino zavijete desno na manjšo dovozno pot.


Pot vodnih virov

Pot vodnih virov poteka v srednjem porečju Dragonje med sosednimi naselji Koštabona, Draga, Strane, Na perilu, Puče, Krkavče, Nova vas in Brače. Poti so dobro označene z markacijami, kažipotov ob poteh se najde celo več, kakor jih je na asfaltnih cestah, ki vodijo v Krkavče.


Istrska vinska cesta

Istrska vinska cesta poteka po istrskem zaledju slovenske obale, vendar zaradi precej obsežnega področja ni bilo mogoče urediti zaokrožene poti, temveč je cesta razdeljena na posamezne odseke. Krkavče so del krožnega odseka, ki poteka od Šmarij do Dragonje. Sem so poleg Krkavč vključene še vasi Pomjan, Marezige, Koštabona, Padna, Nova vas, Sv. Peter in Sečovlje. Vsaka od teh vasi je vredna ogleda in seveda pokušine dobrega refoška ali malvazije.


Recent Photos

Dogodki in novice: